Bevallen met een doula

Het Griekse woord doula betekent “dienende vrouw”. De doula bereid je voor en ondersteunt je voor, tijdens en na de bevalling. Zij is een aanvulling op de medische zorg rondom de bevalling.

Zwangerschapsmassage

Wat kan ik als doula voor jou betekenen?

Mijn missie

Mijn missie is ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen zich te allen tijde gehoord voelen. Dat jij en je partner zich volledig kunnen focussen op elkaar en een positieve, mooie bevalling zonder je druk te hoeven maken om zaken daaromheen. Mijn doel is dat jullie ontspannen, zoveel mogelijk op jullie manier de baby mogen verwelkomen. Ik zorg ervoor dat, hoe de bevalling ook verloopt, je er met een positief gevoel op terug kunt kijken.

Zelf heb ik 3 kinderen in mijn armen mogen verwelkomen. Bij alle drie heb ik dingen ervaren waarvan ik achteraf dacht: “dat moet ook anders kunnen”. Daarom ben ik gaan studeren om doula te worden.

Ik ben een vrolijk, optimistisch, eerlijk en betrouwbaar persoon, iemand die je vertrouwen in je eigen kracht geeft en ervoor zorgt dat je je gehoord voelt. Daarbij spreek ik door mijn achtergrond als verpleegkundige de taal van de medici, wat tijdens mijn werk een groot voordeel is.

Ik help je door de zwangerschap en bevalling heen door je zo goed mogelijk voor te bereiden. Ook betrek ik naasten erbij, zodat deze precies weten wat zij kunnen doen en wat er allemaal bij komt kijken. Ik kan helpen bij het opvangen van de weeën en kan inspringen wanneer de weeën stagneren. Mijn tas vol tools kan helpen eventuele pijn te verlichten.

Ik wijk niet van jullie zijde. Weet wanneer ik op de achtergrond moet blijven, of juist naar voren moet treden. Regel dingen waar jij je op dat moment niet druk om kan of wil maken en bied ondersteuning zodat je partner zich echt alleen op jou kan concentreren en weet wat hij kan doen. Zie toe op het zoveel mogelijk vervullen van het bevallingsplan en jullie wensen. Ik ken jou, jouw partner en jullie omstandigheden. De zakelijke benadering van de medisch specialisten kan ik voor jullie vertalen naar wat het voor jullie betekent. Daarbij respecteer ik ieders rol en opvatting en zal ik nooit medisch noodzakelijk handelen in de weg staan. We zijn een team en samen beleven we een mooie bevalling.

Ook bij een geplande keizersnede kan ik veel voor je betekenen. Ik kan de opties met je doornemen die er zijn om jouw kindje het mooiste te verwelkomen, jullie bijstaan tijdens gesprekken met de gynaecologie en mogelijkheden bespreekbaar maken. Ik ken jou, jouw partner en jullie omstandigheden. De zakelijke benadering van de medisch specialisten kan ik voor jullie vertalen naar wat het voor jullie betekent.

Mijn praktische en mentale ondersteuning is ook zeer geschikt voor stellen die een stille baby verwachten. Ondanks een heel vervelende situatie, kan ik ervoor zorgen dat het een gedenkwaardige herinnering wordt. Aangezien ik ben gespecialiseerd in het verwerken van miskraam/stille baby geboortes, kan ik hierbij de juiste ondersteuning bieden.

De liefde tussen jou en jouw partner en een ontspannen geboorte van jullie kindje, maken dat je een mooie start hebt met je kindje en jullie gezin.

De doula en de wetenschap

Uit onderzoek is gebleken dat continue aanwezigheid van een doula een positieve invloed heeft op het verloop van de bevalling. Bevallingen van vrouwen die zich tijdens de hele bevalling gesteund voelen duren minder lang, worden als minder pijnlijk ervaren en gaan aanzienlijk minder vaak gepaard met complicaties en ingrepen. 

Enkele feiten bij een bevalling met ondersteuning van een doula:

 • 45% minder keizersnedes
 • 25% kortere duur van de bevalling
 • 60% minder verzoeken om een ruggenprik
 • 50% minder inleidingen
 • 31% minder verzoeken om pijnbestrijding
 • 34% minder tang- of vacuümverlossingen

Kosten

Vooropgesteld ben ik van mening dat eenieder die daar behoefte aan heeft, gebruik moet kunnen maken van de ondersteuning van een doula. Zijn de financiën een obstakel voor je, maar heb je wel behoefte aan een doula, neem dan zeker ook contact met mij op. Dan bekijken we wat er mogelijk is.

Twijfel je nog, maar heb je wel interesse in een doula? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Als de klik er is en je wilt gebruik maken van mijn diensten, bied ik twee standaardpakketten aan. Beide pakketten zijn uit te breiden met een bevallingsfotoverslag.

Omdat iedere situatie anders is, bied ik ook maatwerk. Alle onderdelen uit het doula-pakket kunnen daarbij los worden afgenomen.

Uitgebreid pakket

Vanaf week 24

Prijs: € 1175

 • Drie afspraken voorafgaand aan de bevalling. Hierin bespreken we het geboorteplan, maken we kennis met verloskundige, gynaecoloog of geboortecentrum, en zetten we jullie wensen op een rijtje.
 • Zwangerschapsmassage van 60 minuten in mijn praktijkruimte.
 • Ik voorzie je van informatie en kortingsbonnen.
 • Je kunt altijd bij me terecht met vragen. Vanaf week 37 ben ik 24/7 bereikbaar voor je en reageer ik direct op telefoontjes en zsm op mails en appjes.
 • Zodra de weeën beginnen kom ik naar je toe. Ik blijf bij je tot ongeveer 3 uur na de bevalling. Thuis, in het ziekenhuis of in het geboortecentrum.
 • Gratis gebruik van alle hulpmiddelen uit mijn koffer, waaronder een Tens, een geboortebal, diverse natuurlijke hulpmiddelen tegen pijn en verzorgingsproducten.
 • Continue fijne en professionele ondersteuning tijdens de bevalling; een aanvulling op het team.
 • Alle foto’s van de bevalling en eerste momenten met de baby op een USB-stick.
 • 2 contactmomenten na de bevalling.

Last-minute pakket

Vanaf week 37

Prijs € 1000

 • Ik ben direct 24/7 bereikbaar voor je en reageer direct op telefoontjes en zsm op mails en appjes.
 • Een contactmoment tijdens de zwangerschap. Hierin bespreken we het geboorteplan en zetten we jullie wensen op een rijtje.
 • Ik voorzie je van informatie en kortingsbonnen.
 • Zodra de weeën beginnen kom ik naar je toe. Ik blijf bij je tot ongeveer 3 uur na de bevalling. Thuis, in het ziekenhuis of in het geboortecentrum.
 • Gratis gebruik van alle hulpmiddelen uit mijn koffer, waaronder een Tens, een geboortebal, diverse natuurlijke hulpmiddelen tegen pijn en verzorgingsproducten.
 • Continue fijne en professionele ondersteuning tijdens de bevalling; een aanvulling op het team.
 • Alle foto’s van de bevalling en eerste momenten met de baby op een USB-stick.
 • 2 contactmomenten na de bevalling.

Vergoeding zorgverzekeraar

Pura Adelante is aangesloten bij de NBvD; de Nederlandse Beroepsvereniging voor doula’s.

In een aantal gevallen is het mogelijk om de kosten voor een doula geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen via de zorgverzekering. Aangezien de voorwaarden per verzekering en per verzekeringsjaar verschillen adviseer ik je altijd bij je eigen verzekering te informeren naar de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding. Mocht je er niet uitkomen, neem dan contact met mij op. 

Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in en aan het vrouwelijk lichaam. Door de gewijzigde hormoonspiegels in het lichaam, lijkt het psychisch en emotioneel soms wel alsof je jezelf niet meer bent. Door de groei van je kindje en het extra gewicht zijn vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in rug, nek en schouders dan ook klachten die bij veel zwangeren voorkomen. Of je nu fluitend door de zwangerschap gaat of juist een pittige zwangerschap hebt, in beide gevallen is het heerlijk om een zwangerschapsmassage te ondergaan.

De massagetafel die ik gebruik is er één met uitsparingen voor de buik en borsten waardoor je ook in buikligging kunt worden gemasseerd. Vind je het juist fijner om op je zij gemasseerd te worden, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Zolang je maar ontspannen en vol energie naar huis gaat.

Een zwangerschapsmassage zorgt ervoor dat lichamelijke, emotionele en geestelijke spanningen verminderen. De spieren worden soepeler, de ademhaling dieper en je komt helemaal tot rust. Naast de heerlijke lichamelijke ontspanning, heeft deze massage positieve effecten op het slapen en leidt het tot minder rug- en bekkenklachten. Ook is er minder aanmaak van stresshormoon en vermindert het de kans op complicaties tijdens de bevalling. De massage is dus prettig voor moeder en kind!

Een zwangerschapsmassage is tijdens de gehele zwangerschap mogelijk. De zwangerschapsmassage is uitermate geschikt bij lichamelijke, emotionele en psychische klachten, bij vermoeidheid en spanningen. Een postnatale zwangerschapsmassage richt zich voornamelijk op de spieren die in deze fase extra worden gebruikt, zoals nek- en schouderspieren door borstvoeding en tillen van de baby. Maar ook voor een sneller herstel van de bevalling en herstel van de spieren die tijdens de zwangerschap extra belasting hebben gehad. Het zorgt voor vermindering van stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid. Een postnatale massage is vanaf 4 weken na de bevalling mogelijk. Na een keizersnede is het vanaf 6 weken mogelijk.

Tarief: 45 minuten: €50 | 60 minuten: €60 

Moxatherapie bij stuitligging

Moxa Therapie

Moxatherapie bij stuitligging

Al meer dan 3000 jaar geleden behandelden Chinese acupuncturisten zwangere vrouwen met moxatherapie. Studie heeft uitgewezen dat de kans dat de baby zich spontaan draait met moxatherapie tijdens de 33ste tot 36ste week vergroot word van 50% naar 75% [2]! Hierdoor kunnen meer vrouwen op een natuurlijke wijze bevallen in plaats van met een keizersnede. Moxatherapie brengt geen risico’s voor moeder en kind met zich mee en is geheel pijnloos. Dit in tegenstelling tot de methode waarbij de gynaecoloog van buitenaf de baby probeert te laten draaien, wat vaak als zeer onprettig wordt ervaren. Steeds meer verloskundigen en gynaecologen adviseren deze methode daarom ook.

Ben je zwanger en ligt de baby in stuit dan kan ik met de 33ste week beginnen met de moxatherapie. Ik verwarm de zijkant van jouw kleine teen, in acupunctuurtermen Blaas 67, met een moxastick. Omdat deze behandeling heel eenvoudig is raad ik aan een partner of een naaste mee te laten kijken. Ik kan dan diegene leren hoe de behandeling moet worden uitgevoerd. Dit omdat zwangere vrouwen in die periode van de zwangerschap, zelf niet zo makkelijk meer bij hun kleine teen kunnen. De moxatherapie moet gedurende twee weken dagelijks worden herhaald. Je krijgt van mij genoeg sticks voor die periode. Ook geef ik uitleg over houdingen waarin de baby zich makkelijker spontaan kan draaien.

 • De behandeling is veilig en niet belastend voor moeder en baby. De spontane draaiing wordt uitgelokt; er is geen direct contact met de baby.
 • De uitwendige versie die een gynaecoloog uitvoert in de 36ste week, kan zeer belastend zijn.
 • Er zijn geen bijwerkingen bekend.
 • In 75% van de gevallen draait het ongeboren kind spontaan in de baarmoeder als de behandeling tussen de 33ste en de 36ste week van de zwangerschap is uitgevoerd.
 • Door moxa-therapie is de kans 75% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.

Tarief: 60 minuten: €70 (dit is inclusief moxastick tijdens de behandeling en voldoende sticks om de behandeling gedurende twee weken dagelijks thuis te herhalen).

Voetreflexmassage om de bevalling te stimuleren

Voetmassages bij Pura Adelante

Voetreflexmassage om de bevalling te stimuleren

Vanaf 39 weken zwangerschap is het mogelijk een voetreflexmassage uit te voeren die helpt bij het op gang komen van de bevalling.

Bij deze massage stimuleer ik de acupunctuurpunten die in verbinding staan met de baarmoeder en baarmoedermond. Als moeder en kind er klaar voor zijn, helpt dit bij het op gang komen van de bevalling. Het is mogelijk je partner deze techniek aan te leren zodat hij of zij deze massage kan herhalen

Tarief: 45 minuten: €45

Masterclass "help, mijn vrouw gaat bevallen"

masterclass help mijn vrouw is zwanger

Masterclass "help, mijn vrouw gaat bevallen"

“Ik stond erbij en keek ernaar” of “ik voelde me machteloos en kon weinig doen voor mijn partner die aan het bevallen was”, zijn uitspraken die ik geregeld hoor van partners die hun vrouw hebben bijgestaan tijdens de bevalling. De meeste vrouwen hebben wel een zwangerschapscursus gehad maar tijdens de bevalling waren ze de meeste dingen vergeten en de partner wist hun vrouw niet de ondersteuning te bieden die ze nodig hadden tijdens de bevalling.

Tijdens de masterclass vertel ik jullie wat je kunt verwachten tijdens de bevalling en wat jij als partner kunt doen om die ondersteuning te geven die op dat moment nodig is. Hoe je kunt helpen de weeën op te vangen. En welke fases ze allemaal doormaakt. Welke massage je kunt geven, maar ook hoe je tegendruk kunt bieden wanneer de weeën op hun heftigst zijn. Zo hoef jij je als partner niet meer machteloos te voelen tijdens de bevalling, en kunnen jullie samen de bevalling aangenamer maken!

Tarief: 60 minuten: €60

Reviews van anderen
Scroll naar boven